+36 30/710 8998

+36 34/953 369

2890 TATA, Dózsa Gy. u. 1/c.

Tüzelőanyag kereskedés

Nyitólap Tüzelőanyagok Áraink, Fuvardíj Tanácsok, Segédletek Galéria Letöltések Kapcsolat

Fa - Szén - Brikett - Pellet

2890 TATA, Dózsa Gy. u. 1/c.

+36 30/710 8998; +36 30/574 0748; +36 34/953 369

tuzeptata@gmail.com

www.juhasztuzep.hu

H-P: 8:00-16:00   SZ: 8:00-12:00

© 2009 Minden jog fenntartva! Juhász Tüzép Trans Kft.

Weboldal készítés: BitZona.hu

Juhász Lajos

Juhászné Zorics Ivett

Üdvözöljük honlapunkon

Tanácsok, Segédletek

A keményfák számítanak minőségi tűzifának. A jó minőségű tűzifa az 10% nedvességtartalom mellett értendő. A 10%-os nedvességtartalom úgy érhető el, ha időben vásárolunk tűzifát és fedett, szellős helyen tároljuk. így őszre-télre eléri a 10-15% nedvességtartalmat.


Minél szárazabb a fa, annál nagyobb a tűzifa fűtőértéke. A tűzifa fűtőértékét még nagyban befolyásolja a fa fajtája. Néhány jellemző fafaj fűtőértéke (száraz fára értendő):


  – Csertölgy        16.8 MJ/kg

  – Gyetyán          15.8 MJ/kg

  – Bükk               15.62 MJ/kg

  – Tölgy              15.10 MJ/kg

  – Akác               14.9 MJ/kg


Ahogy 10%-onként emelkedik a tűzifa nedvességtartalma, úgy a kalóriaértéke körülbelül 2MJ/kg-mal csökken. A frissen vágott fa nedvességtartalma 45-50%, ami körülbelül 1 évnyi megfelelő tárolás esetén csökkenhet le 10-20%-os nedvességtartalomra (Ez fafajtától is függ.).


A fentiekből következik, hogy érdemes a tűzifa vásárláskor a térfogatot figyelembe venni a súly helyett. Amire még érdemes figyelni, hogy legkésőbb nyáron vegyük meg az éves tűzifa készletet és fedett, de nem teljesen zárt helyen tároljuk, hogy szellőzhessen. A legjobb megoldás, ha a már legalább egy éve megvásárolt fával tüzelnünk. Amennyiben mégis későn sikerül csak beszereznünk a tűzifa készletünket, akkor érdemes egy-két napi hasogatott fát a kályha tetejére rakni, hogy mire a kályhába kerül, nagyjából kiszáradjon.

Tüzifa alapismeretek

Tüzifa fajták

Bükk: Fülledésre hajlamos fa, ezért a lehető leggyorsabban hasítani kell, de még így is több időre van szüksége a kiszáradáshoz. Kéreg alig van rajta, de a hamuja az égés után több mint az átlag. Ha megfelelően kezelik, igen kiváló a fűtőértéke. Az egyik leggyorsabban száradó fafajta. Évekig nem tárolható. Magas hőleadás minimális hamu tartalommal.

Tölgy: Magas fűtőértékű fafajta, érdemes nyáron kivágni, hogy legyen elég ideje száradni. Kérge vastagabb a bükkénél. Jól hasad. Az egyik legjobban használható (nemcsak tüzelésre).

Gyertyán: Kérge nagyon vékony. Sűrűsége miatt is sokan szeretik, jó tudni azonban, hogy ezt is időben kell felvágni, mert a vágásfelület beszáradása után már nehéz hasogatni. Ráadásul fülledésre szintén érzékeny. Igen jó a fűtőértéke. Gyorsan száradó fafajta. Javasolt nyersen felhasogatni. Sűrű szálszerkezete miatt szárazon nehezen hasogatható.

Cser: Jól beindított tűznél sokáig képes tartani a parazsat, amiért szeretjük. A legnehezebb fafajok egyike, de hajlamos a fülledésre, ezért fel kell hasogatni, viszont a legtöbb esetben ez könnyű művelet. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz, különben szinte csak parázslik a tűzön. A leglassabban száradó fafajta. Fajsúlya a legnehezebb.

Akác: Nyers, nedvesebb állapotban is viszonylag jól ég, ezért is közkedvelt tűzifa. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény göcsös kivételek. Vastag kérge száradáskor leválik róla (piszkol), de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet. Könnyű fa, gyorsan ég, viszont parazsat nem tart. Gyújtósnak is kiváló.

Mértékegységek - Tüzifa átváltások átlagos értékai

1 tömör m3

1,7 űrméter

egységes tüzifa

1 tömör m3

Többszörös hosszban hagyott tüzifa, egyedi köbözéssel mérve

1 tömör m3

1,4 rakott űrméter

konyhakész tüzifa

2 ömlesztett űrméter

konyhakész tüzifa

0,7 tömör m3

1 rakott űrméter

konyhakész tüzifa

1,4 ömlesztett űrméter

konyhakész tüzifa

Tüzifa alapismeretek

Tüzifa fajták

Mértékegységek

Tüzifát csak okosan - 10 tipp

1.  Lehetőleg a nyár elején vegye meg tűzifáját!

2.  Ha van rá lehetősége, már előző nyáron vegye meg tüzelőjét!

3.  A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.

4.  Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!

5.  Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.

6.  Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.

7.  Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.

8.  Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!

9.  Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!

10.  Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat és írja meg panaszát a NÉBIH-nek.


Tüzifát csak okosan